ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

PET/CT skener, najsuvremenija medicinska dijagnostika od sada dostupna i za pacijente iz Bosne i Hercegovine

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Ima li popratnih pojava ? Nakon injiciranja radiofarmaka FDG-a/FCH-a nećete osjetiti nikakve popratne pojave.

Što trebam raditi nakon što je pretraga obavljena? Nakon obavljene pretrage možete ići kući i nastaviti s uobičajenim režimom prehrane i uzimanja lijekova. Preporuča se da nakon pretrage pijete što više vode da se pospješi izlučivanje radiofarmaka. Preporuča se također izbjegavati kontakt s djecom i trudnicama tijekom tog dana.

Kako ću saznati o nalazu nakon obavljene pretrage? Prije pretrage dogovorite se sa osobljem na prijemnom pultu o načinu preuzimanja nalaza (osobno, poštom, ev. dodatno i mailom).

Mogu li obaviti PET/CT pretragu ako sam alergičan na i.v. kontrastno sredstvo? Da, ukoliko se radi „low dose“ CT, jer ev. alergijska reakcija nije povezana s radiofarmakom koji se injicira kod PET-a. Ukoliko ste alergični na iv. kontrastno sredstvo, isto je potrebno navesti liječniku (to je i jedno od obaveznih pitanja tijekom razgovora i s liječnikom i s medicinskom sestrom prije snimanja), te u tom slučaju nećete dobiti kontrast (CT se može raditi nativno).

Mogu li uzeti svoje lijekove ujutro na dan pretrage? Da, ukoliko to nisu lijekovi za dijabetes. Lijekove za dijabetes uzimate prema uputama koje ste dobili od našeg medicinskog osoblja prilikom naručivanja na pretragu, što će u razgovoru s  Vama biti potvrđeno i dan prije pretrage.

Mogu li vježbati dan prije pretrage? Samo uobičajene lagane vježbe.

Mogu li konzumirati alkohol noć prije pretrage? Najbolje je ne konzumirati alkohol.

Mogu li ujutro popiti kavu? Ne, na dan pretrage možete piti samo vodu.

Zašto je važno biti natašte prije pretrage? S obzirom de se injicirana radioaktivno obiljkežena fluorodeoksiglukoza također šećer, natječe se s glukozom u organizmu za vezanje na stanice, te ukoliko je razina glukoze u krvi visoka, kao nakon obroka, manje će se radiofarmaka vezati na ciljne (tumorske i druge) stanice, što onda smanjuje osjetljivost pretrage.

Smijem li nositi nakit? Preporuča se na pretragu doći bez nakita.

Koliko dugo traje pretraga? Ukupno vrijeme boravka u našem Centru je otprilike 2-3 sata. Samo snimanje traje 15-20 minuta.

Zašto tako dugo? Potrebno je čekati oko 60 minuta nakon injiciranja radiofarmaka da možemo početi snimanje, a prije injiciranja radiofarmaka obavlja se razgovor s medicinskom sestrom i liječnikom, određuje razina glukoze u krvi te potpisuje suglasnost za pretragu.

Kako se PET/CT pretraga razlikuje od CT pretrage? PET omogućava praćenje unosa obilježene glukoze u stanice Vašeg tijela i daje uvid u funkciju, tj. metaboličku aktivnost tkiva i organa (aktivnost maligne bolesti, ili metaboličku aktivnost srca i mozga kod neonkoloških indikacija), dok CT omogućava jasni morfološki prikaz tkiva organa, tj. lokalizaciju i veličinu određene anatomske strukture u kojoj je registrirano nakupljanje radiofarmaka.

Sve informacije o uvjetima i načinu plaćanja usluga možete dobiti putem naših kontakt telefona ili e-maila.

Mobilni GSM: + 387 63 637 334
VIBER: + 387 63 637 334
Hrvatski broj: GSM/Viber +385 97 754 3990

petctbih@gmail.com