PET/CT skener, najsuvremenija medicinska dijagnostika od sada dostupna i za pacijente iz Bosne i Hercegovine i regije (R. Slovenija, R.Hrvatska, Crna Gora i Kosovo)

PET CT SKENER

Što je to PET/CT skener, koja je njegova svrha i učinkovitost u otkrivanju i liječenu malignih oboljenja?

Kombinacija PET/CT uređaja je najnaprednija tehnologija slikovne dijagnostike. Kao što samo ime kaže, radi se o kombinaciji dva skenera (uređaja) u jednom – PET (Positron Emission Tomography) koja pokazuje metabolizam i funkcije stanica, i CT-a (Computed Tomography) koji detaljno prikazuje anatomiju.

Rezultat toga je da doktori sada jednim uređajem vide visoko definiranu 3 D sliku unutrašnjosti ljudskog tijela.

To daje vrlo važne informacije o stanju pacijenta i omogućava doktorima odabir najboljeg oblika terapije kod karcinoma i srčanih bolesti.
Na primer, PET skener (uređaj) može pružiti presudne informacije o metaboločkim funkcijama stanica zahvaćenim karcinomom, može otkriti vrlo male tumore, ali ne i njihovu točnu lokaciju.
CT skener (uređaj) pruža anatomske informacije.

Kombinacija PET/CT skenera (uređaja) daje doktorima snažan sistem za rano otkrivanje i dijagnosticiranje stadijuma karcinoma i znatno povećava šanse za ozdravljenjem.

pet-ct
pet-ct

A – CT slika;
B – PET slika;
C – PET i CT slika.

PET/CT skener pronalazi maligne tumore mnogo prije ostalih dostupnih dijagnostičkih metoda te omogućava raniji i precizniji početak terapije s boljim uspjehom liječenja te omogućava otkrivanje najčešćih malignih bolesti (rana dijagnoza malignih bolesti značajno povećava vjerojatnost preživljavanja i oporavka), otkrivanje točne lokalizacije i prirode tumora (maligni/benigni) prije kirurškog zahvata, procjena agresivnosti tumora, određivanje optimalnog terapijskog pristupa, kontrola uspjeha terapije,rano otkrivanje metastaza i/ili recidiva.

PET/CT koristi se i u vrhunskoj dijagnostici srčanih (rana dijagnostika koronarne bolesti bez kateterizacije) i neuroloških problema (rana dijagnostika Alzheimerove bolesti), najtočnija lokalizacija epileptičnih fokusa prije operacije.

pet-ct

PET/CT (pozitronska emisijska tomografija/kompjutorizirana tomografija) je nuklearnomedicinska dijagnostička metoda kojom se pomoću radiofarmaka prikazuje primarno funkcija tkiva i organa, odnosno metabolizam i stupanj metaboličke aktivnosti stanica. To je najosjetljivija molekularna slikovna metoda današnjice, standard u praćenju bolesnika s različitim vrstama malignih tumora. PET/CT je osobito koristan za lokalizaciju tumora, pogotovo kada su ranijom dijagnostičkom obradom nađene metastaze, a nepoznato je primarno sijelo tumora. S obzirom da se ovom metodom snima praktički čitavo tijelo bolesnika u jednom aktu, primarna je dijagnostička metoda za određivanje stupnja proširenosti bolesti, dakle njome se može jasno vidjeti gdje se sve u tijelu nalaze eventualne metastaze i koliki je stupanj aktivnosti maligne bolesti. PET/CT-om se, dakle, prati i procjenjuje uznapredovalost bolesti, otkriva lokalni recidiv osnovne bolesti (povrat primarnog tumora) ili rezidua bolesti (npr. ev. zaostalo tumorsko tkivo nakon kirurškog zahvata). PET/CT je od osobitog značaja za praćenje učinka liječenja, tj. ovom se metodom jasno može vidjeti da li je kirurškim zahvatom u cijelosti uklonjeno tumorsko tkivo, da li je kemoterapija bila djelotvorna, kao i liječenje zračenjem, jer u tom slučaju, pogotovo ako postoji prvi nalaz s kojim se postterapijske snimke uspoređuju, nema više aktivnosti osnovne bolesti.

Sve informacije o uvjetima i načinu plaćanja usluga možete dobiti putem naših kontakt telefona ili e-maila.

Mobilni GSM: + 387 63 637 334
VIBER: + 387 63 637 334
Hrvatski broj: GSM/Viber +385 97 754 3990

petctbih@gmail.com