PET/CT skener, najsuvremenija medicinska dijagnostika od sada dostupna i za pacijente iz Bosne i Hercegovine

VODIČ ZA PACIJENTE

  • Prije zakazanog termina
  • Pripremite medicinsku dokumentaciju, uključujući nalaz glukoze, uree i kreatinina teCD prethodno učinjenih pretraga
  • Nazive lijekova koje trenutno uzimate
  • Popis terapijskih postupaka koje ste imali (operacija, kemoterapija, radioterapija)
  • Nemojte jesti barem 4 sata prije Vašeg zakazanog termina (osim uzimanja vode i vaših uobičajenih lijekova), ukoliko od našeg djelatnika ne dobijete drugačije upute za uzimanje pojedinih vrsta lijekova, npr. kod dijabetičara
  • Pijte (samo) vodu: Preporučamo da popijete 3-4 čaše vode prije dolaska na PET/CT pretragu.
  •   Ako uzimate lijekove za dijabetesna dan pretrage postupite uobičajeno, osim ako od naših djelatnika ne dobijete drukčije upute za uzimanje pojedinih vrsta lijekova, te ovisno o protokolu snimanja. Terapija inzulinom preporuča se najmanje 4 sata prije injiciranja radiofarmaka, no detaljne upute o tome ćete svakako dobiti od naših djelatnika prije dolaska na pretragu.
  • Prije pretrage 24 sata nemojte uzimati alkohol, kofein i nikotin, te izbjegavajte jaku tjelesnu aktivnost.

  • Ako iz bilo kojih razloga niste u mogućnosti doći na pretragu molimo Vas da nas o tome obavijestite.

KAKO DOGOVORITI TERMIN ZA PET/CT PREGLED

Nakon preporuke Vašeg doktora specijaliste za PET/CT pregledom, na našoj internet stranici možete downloadati (skinuti) uputnicu ili nas telefonski kontaktirati da Vam uputnicu pošaljemo poštom. Ispunjenu uputnicu (jedan deo ispunjava doktor specijalista) nam vraćate e-mailom, poštom ili lično
Primljenu uputnicu prosleđujemo u PET/CT kliniku u Mađarskoj ili Hrvatskoj i kroz 1 dan dobijate potvrdu termina;
Nakon toga Vas kontaktiramo i dogovaramo se oko termina. Pri tome vodimo računa o načinu putovanja (ličnim automobilom, vozom, autobusom, avionom…).
Ako putujete ličnim automobilom poslat ćemo Vam kompletna uputstva (tačnu rutu) kako bi najjednostavnije došli do PET/CT klinike;

Ako putujete autobusom, takođe Vam možemo pomoći oko voznog reda, rezervacije karte, kao i o TAXI prevozu do PET/CT klinike;
Ako putujete avionom, rezervišemo Vam karte, organizujemo TAXI prevoz do klinike.
U slučaju potrebe organizovanja smeštaja u Budimpešti, možemo Vam pomoći.

Obratite nam se emailom, telefonom ili lično.

PRIPREMA ZA PREGLED

Koliko pregled traje?

Od dolaska pa da kraja pregleda proći će oko 3 sata, ali preporučamo da se zbog mira odvojite za pregled celi dan. Pacijent za vreme trajanja pregleda može biti praćen od jedne punoletne osobe.

Fizički napor, odeća, nakit

– Preporuka je da se dva dana pre pregleda pacijent suzdrži većih fizičkih napora;
– Celi pregled se odvija u potpuno klimatizovanim prostorijama, pa bi bilo dobro da se nosi malo komotnija, ali malo toplija odeća .
– Nepotrebno je svlačenje ili presvlačenje odeće prije samog pregleda;
– Odeća ne sme sadržati metalne delove, a nakit je najbolje ostaviti kod kuće.

Lekovi, dijabetes, insulin

Pacijent treba uzimati svoje lekove kao i obično. Ako pacijent boluje od dijabetisa i uzima tablete na dan pregleda ih ne bi smeo uzimati, ali može normalno jesti kao i do sada (dijetnu ishranu). Ako uzima insulin molimo nikako NE MENJATI ustaljenu količinu insulina i hrane.

Medicinski postupci

Bilo kakve male operacije, biopsija i sl. su zabranjeni 7 dana pre pregleda, jer mogu smanjiti osetljivost PET/CT pregleda.

Sumnja na trudnoću, trudnoća, dojenje

– Ako je pacijentkinje trudna ili sumnja na trudnoću obavezno 3-4 dana pre pregleda mora kontaktirati svojeg doktora i doktora u PET/CT klinici. Izlaganje radijaciji na ovome pregledu za odrasle je beznačajno, ali bi moglo biti štetno za embrion. U slučaju trudnoće doktor će odrediti najbolju soluciju za pacijentkinju;
– U slučaju kada je pacijentkinja dojilja, obavezno mora informisati o tome svog doktora, i doktora u PET/CT klinici. Pre pregleda pacijentkinja će biti zamoljena da izdoji dovoljno mleka za jedan dan. Nakon pregleda preporučamo da se pacijentkinja suzdrži dojenja 24 sata, te da koristi već pre izdojeno mleko. Ponovo nakupljeno mleko u dojkama mora se izdojiti i NIJE za upotrebu. Nakon 24 sata može se normalno nastaviti sa dojenjem.

Hrana i piće prije pregleda

– Bitno je da se 6 sati pre pregleda ne jede, ali je dozvoljena veća količina osvežavajućih tečnosti bez šećera ili sa što manje šećera (mineralna voda). Ako pacijent ima pregled zakazan za ujutro preporuka je da posle ponoći ne jede. Ako je pregled poslepodne može se uzeti laganiji doručak, ali obavezno 6 sati pre pregleda nije dozvoljeno jesti;
– Ako je pacijent pušač, bilo bi dobro da se taj dan suzdrži od pušenja.

Šta poneti sa sobom?

– Pasoš, otpusno pismo (ako je bio na lečenju), laboratorijske nalaze, CT i MRI filmove ili sve to na CD-u.

ŠTA SE DEŠAVA NA DAN PREGLEDA?

1.Dolazak i prijava (10-15 min.)

PET/CT se nalazi na prvom spratu dijagnostičke klinike. Nakon dolaska odmah se treba prijaviti na recepciji. Molimo da budete tačni u dolasku, u protivnom bi usled gustine termina Vaš pregled mogao biti otkazan. Na recepciji se proveravaju Vaši podaci, te Vas upućuju u proces samog pregleda.

2.Dogovor za pregled, pregled istorije bolesti i generalnog stanja pacijenta te lična priprema plana za pregled (15-20 min.)

Nakon prijave i registracije doktor pregleda istoriju bolesti pacijenta, izmeri pritisak i nivo šećera u krvi. To se radi zbog potpune sigurnosti i izbegavanja potencijalnih kontradikcija na pregledu (trudnoća, visok nivo šećera u krvi…). Uzimaju se u obzir sve mogućnosti koje bi mogle uticati na rezultat pregleda. Za to vreme doktor traži od pacijenta da ga pita o svemu što ga zanima ili što mu je nejasno, te se od njega traže kontrainformacije kako bi i doktor bio siguran da je pacijent sve shvatio.

3.Iniciranje radiofarmatika u pacijenta i odmor (60 min.)

Nakon priprema asistent odvodi pacijenta u sobu gde će leći na krevet i nekoliko minuta se opuštati, a nakon toga će kroz venu na ruci u njega biti iniciran radiofarmatik. Nakon iniciranja radiofarmatika, pacijent će provesti 45-60 minuta u vrhunskim foteljama u posebno dizajniranoj sobi za opuštanje. Za vrijeme čekanja pacijent će popiti oko 1 litar vode ili jodovog kontrasta – zavisno o koojoj se vrsti pregleda radi. Nakon 45-60 minuta opuštanja asistent će zamoliti pacijenta da ode na toalet i obavi nuždu, jer je jako važno da je mokraćni mehur pre pregleda ispražnjen.

4.PET/CT pregled (20-40 min.)

– Asistent pacijenta uvede u sobu gde je uređaj. Soba je zbog uređaja klimatizovana tako da bi bilo dobro da pacijent ima komotniju, ali malo topliju odeću. Tokom pregleda,sto na kojem ležite prolazi kroz tunel. Pacijent treba imati na umu da u slučaju bilo kakvog nemira ili nelagodnosti (klaustrofobija i sl.) može preko ugrađenog mikrofona dojaviti operateru problem, te se u slučaju potrebe pregled odmah može prekinuti;
– Pacijent je zamoljen da celi pregled pokuša provesti što mirnije na stolu. Prvi deo pregleda traje 1,5-2 minute i može biti nešto glasniji;
– Delovanje PET kamere je oko 15 cm, što znači da u ležećem položaju na stolu ona snima (sakuplja) informacije do oko 15 cm u dubinu pacijentovog tijela;
– Suprotno od CT-a koji koristi transmisiju, PET detektuja signale emitovane unutar tela. Za prikupljanje adekvatne količine signala kamera snima oko 4 minute položaj tela na stolu. Kompletan pregled traje 20-40 minuta zavisno na kojem se delu tela obavlja pregled. Pošto PET uređaj nema pokretnih delova tiši je od CT uređaja. Kad je pregled gotov, asistent pomogne pacijentu podići se sa stola i time je celi proces završen.

5.Odlazak

– Nakon završetka pacijent može odmah napustiti kliniku. Neće osećati nikakve posledice niti će biti kakvih alergijskih reakcija. Uglavnom, pacijent se nakon pregleda neće osećati niti bolje niti lošije nego što se osećao prije pregleda.

6.Uputi za period nakon pregleda

– Izloženost radijaciji na ovom pregledu je potpuno beznačajna;
– Radiofarmatici injektirani u telo pacijenta u potpunosti nestaju nakon 20 sati;
– Narednih nekoliko sati je dobro piti puno tečnosti (vode);
-NAKON PREGLEDA PACIJENT JE ZAMOLJEN DA SE NAREDNIH 20 SATI SUZDRŽAVA KONTAKTA SA TRUDNICAMA, NOVOROÐENOM I MALOM DECOM.

Sve informacije o uvjetima i načinu plaćanja usluga možete dobiti putem naših kontakt telefona ili e-maila.

Mobilni GSM: + 387 63 637 334
VIBER: + 387 63 637 334
Hrvatski broj: GSM/Viber +385 97 754 3990

petctbih@gmail.com